Samsung Galaxy S20 & S20 + & S20 Ultra

A következő lehetőségnél forduljon vissza

Nem szoktam rosszat írni általában a Samsung termékeiről, mert túl sok okom nincs is rá. Főleg olyan helyzetben nem, amikor mondjuk előhozakodnak egy olyan termékkel, mint a tavalyi CRG5-ös monitor. De ha valami nem jó, akkor kénytelen vagyok megírni. És miután eltöltöttem két hetet az S20 családdal, azon belül is főleg az Ultrával, van miről értekeznem.

Doboz Tartalma

Kezdhetném a szokásossal, hogy a gyártótól megszokott módon fehér dobozban érkeztek a készülék, de ez nem igaz. Ugyanis csak a + és a sima S20 érkezett fehérben, míg az Ultra egy nagyon az utcaihoz hasonlító darabban helyezkedett el a szállításhoz használt dobozban. Ebben a dobozban pedig egy töltőfejet kapunk, ami USB C csatlakozóban végződik, valamint egy USB C kábelt a szokásos AKG fülhallgató mellett. Ez utóbbi pontosan ugyanaz a darab, mint amit a Note 10+ mellé is csomagolt a gyártó. Használható, de ha valakinek létszükséglet a jó minőség, akkor érdemesebb lehet másfele nézni. Sajnos az adapterekről, amivel Micro USB kábelről tudnánk tölteni a telefont, vagy amivel USB eszközöket dughatunk bele továbbra is le kell mondani, de egy kevésbé Do it All telefon esetében, mint a Note itt talán meg tudom bocsátani. Ezen felül még egy rakat leírást kapunk, amit nem hiszem, hogy bárki is el fog olvasni, aki kiadta azt a rengeteg pénzt amennyibe az Ultra kerül szerintem pontosan tudja hogy mit, és hogyan kell csinálni. Rosszabb esetben nagyon sok felesleges pénze van.

Külső

A Galaxy S sorozat már régen nem a szépségéről volt híres, legalábbis nekem nem. Egyszerűbb lekerekített formák, amiket a természet inspirált már az S III óta. Mondjuk örülök, hogy a kacsázókő mellett döntött anno a gyártó, és nem a tarajos sül formáját próbálják másolni, mert komoly furcsaságokat eredményezne.  Így az S20 Ultra sem más. Minden oldalán valamilyen kerekítéssel találkozunk. A hátlapot és az előlapot is valamennyire befele hajtva fejezik be, az összes sarka ívben hajlik, hogy könnyebben simuljon a kézbe, de ha mindez nem elég, akkor még az oldalsó fém keret is hajlított. És itt jön az első különbség a három telefon között. Az S20 aranyos és apró, inkább már-már kicsi a mai felhozatalban, 151×69.1×7.9mm méretekkel megáldott, ami azt jelenti, hogy nem nagyon tudnék embert mondani, akinek ne férne el a kezében kényelmesen. Emellé viszont 6.2 colos panel jár, ami nem meglepő módon pont akkora, mint régen az S8+-ban volt. Ez az előlap 89.5%-a egyébként. Súlyra sem szörnyű mert 163gramm igen kevésnek mondható a mai mezőnyben. Tudja a telefon mindezt két oldalon üveg között egy kis alumíniummal. A plusz már kicsit nagyobb itt 161.9×73.7x.7.8mm-ről beszélünk és bár a vastagság számot nem tévőn csökkent a súly pedig nőtt 186 grammra, ami közelebb áll az átlagos telefonokhoz. Nőtt még a kijelző test aránya is 90.5%-ot kapunk, amit szemmel nem fogunk látni, bár tény hogy a 6.7 colos kijelző szépen illik a korábbi S10+ és a Note 10+ közötti űrbe. De nem ezekre vagytok kíváncsiak. Az igazi érdekesség az Ultra, ami minden finomkodást félretéve túl nagy. Nem vagyok kis kezekkel megáldott ember, de nekem az S20 Ultrához már nem elég egy kéz hogy átfogjak rajta, ha egy A betűt szeretnék gépelni jobb kézzel, vagy ha a felső sorban lévő gombot akarom elérni. De hogy miért is? Nos azért mert a méreteit tekintve egy 166.9x76x8.8mm-es szörnyetegről beszélünk, ami továbbra is két üveglap között egy alumínium keret. Viszont már 222grammos tömeggel, és pont a két másik telefon közé beeső 89.9%-os kijelző test aránnyal. A 6.9 colos kijelző a legnagyobb, amit valaha használt a gyártó, telefonban. De ennek meg van az oka differenciát Kellett teremteni a Note 10+hoz képest. Ami könnyedén kezelhető apró telefont az S20 Ultra-hoz képest. Az egyetlen, amiben jobb, hogy a hatalmas méretei és az átérés nehézsége miatt úgy döntött a gyártó, hogy jobb oldalra visszakerülhet a bekapcsológomb végre. Mert még a mai napig nem igazán szoktam hozzá a Note 10+ esetében. Viszont van egy mérnök vagy egy csapat a Samsungnál, akit szeretnék megtapsolni.

 

Aztán gyorsan elzavarni őket vissza a balettba ugrálni. Mert az a szó hogy márka identitás, vagy megszokás nem jutott eszükbe. Az egyetlen dolog, ami konstans volt az összes Samsung felsőkategóriás telefonon 10 éve ugyanott van a hangerőszabályzó. Átellenes oldalon a hangerőszabályzóhoz képest a telefon bal oldalán. És ez így is van jól, ahogy mondani szokták. De most fel Kellett találni a spanyolviaszt, és átették ezeket is a bekapcsoló fölé. Csak érteném, hogy miért. Annyira semmi értelme nem volt, hogy ez tipikusan változás azért, hogy változás legyen. Minden más gyártó is ott tartja őket, akik viszont hűségesen Samsungokat vásárolnak elég hosszú ideje, azoknak már megszokásból zsebben ugyanott van az a két gomb. De mindegy is. Jól használható így is, de a megszokás, ami abból következik, hogy Samsung telefon van nálam nem működött jól, és valamiért folyamatosan a telefon bal szélét akartam nyomkodni. De ez messze a legkisebb bajom kiváltképpen az Ultrával. Az ultra kameramodulja akkora hogy hiába vicceltünk azzal, hogy az iPhone 11 Pro és Pro Max hátán akár egy villanytűzhelyet is elhelyezhettek volna. Ez kétszer akkora. És jobban kilóg. Valami nevetségesen bazárinak hat az egész és miközben át fogunk a telefonon hogy valamit a felső részen meg tudjunk csinálni, már pedig át kell majd fogni, mint azt korábban ecseteltem. Akkor olyan kényelmesen fogunk beleakadni minden egyes alkalommal, hogy azt öröm less nézni. Nem elég hogy 1mm-rel vastagabb, mint a kisebb telefonok, de még így is veszettül dülöngél az asztalon, ha letesszük. És ha a Note 10+-om kameralencséje csak úgy magától megrepedt akkor nem merek bele sem gondolni, hogy vajon ugyanez az S20 Ultra tulajoknak meddig fog tartani. Színek tekintetében az egyik legkevésbé színes sorozat lett az S20-as még a kis alap S20 elmegy ott kapunk egy kozmoszszürkét, egy felhő kéket, amit inkább arra a tipikus trabantos Strandkorlátkékre tudnék fordítani, felhő rózsaszínt ebbe inkább bele sem megyek. Felhőfehéret, és Aura pirosat. Ez utóbbi nálunk biztosan nem kapható, de szerintem Európában sem. Nálunk a standkorlátkék változat járt. A Plus változat majdnem ugyanez, csak ott nincsen rózsaszín, helyette van Aura kék, ami hasonlóan a piroshoz nem kapható itthon hivatalosan. És akkor ott az Ultra, amiből van szürke, Fekete és fehér. Nos, az ultra szürkében ronda nemes egyszerűséggel. Míg a Fekete plus kifejezetten jól nézett ki, mint a Fekete telefonjai a Samsungnak általában. Egyébként, ha már beszéltem a telefonok gombjairól, akkor gyorsan szaladjuk végig, hogyan is néznek ki. Előlapon csak a kijelzőt kapjuk felül középen egy kamera kivágással. De legalább Notch nincsen. Alul egy mikrofont és egy hangszórót kapunk. Felül pedig még egy mikrofon helyezkedik el a SIM és SD kártyák helyével. A bal oldala totálisan üres mindegyik telefonnak. De akkor most nézzük meg mi is van bennük.

Belső

Itt már főleg az Ultra lesz a boncasztalon, mert érdemben leginkább csak azt használtam. Pont abban a két hétben arra nem jutott alkalmam, hogy három telefont használjak egyszerre. Szóval egyedül rá fogok hivatkozni és csak róla mesélem el a tapasztalataimat.

A telefonon belül a Samsung saját Exynos chipsetje helyezkedik el, mert mi más is lenne. Az új chip az Exynos 990 nevet kapta a keresztségben. És egyenesági leszármazottja a 9825-nek, amit egy évvel korábban a Note 10+ is megkapott. A csíkszélesség nem változott az továbbra is 7nm bár a gyártás technológia kapott egy +-t maga mögé. És bár ez a Snapdragonos verziónál is jelen van pont az az érzésem van, mint amikor az Intel kezdett el +-okat pakolni a gyártás technológiái mögé. A 990 egy nyolcmagos processzort tartalmaz. Ebben kapunk két 2.73GhZ sebességű Samsung Mongoose M5 magot hogy ezek miben különböznek a 9825 M4-eseitől azt nem tudom. Ezen felül kapunk még kettő 2.5-ös Cortex A75 alapút is. Valamint négy darab 2.0GhZ-es A55 alapút. A grafikus gyorsító az új ARM Mali G77 MP11, ami a korábbi G76 MP12-t váltja. Játékok közben jól használható, de én nem vagyok mobiljátékos, szóval elhiszem, hogy az SM8250 vagy Snapdragon 865 alapú változat Adreno 650-ese jobb.  Emellé kapunk 12GB RAM-ot, ha 128 vagy 256GB-os telefont veszünk, és 16-ot, ha 512-est. Itt jegyezném meg, hogy a kétszámjegyű RAM mennyiség az Ultra sajátja a plus és a sima is csak 8-at kapott valamint ott csak és kizárólag 128GB belső tárhelyünk lehet. Szerencsére mindhármat lehet memóriakártyával bővíteni, ha mondjuk a 128GB nem lenne elég. Mindennapi használatban gyors a telefon köszönhetően két dolognak. Ebből az egyiket én, ha nem tesztelném, nem tudnám kihasználni. Ez pedig a 120hz-es képfrissítés, amit először a Samsungnak sikerült jól megoldani Androidon. Bár anno a RoG Phone 1 is jó volt 90hz-en, de 120hz-re az érintőfelületet nem tudták már jól felkészíteni. A Huawei-nek pedig még 90-en is meggyűlt a baja a félreérzékelésekkel. Itt semmi ilyesmiről nincsen szó, és bár a frissítés oltárán be kell áldozni a felbontást, mert csak 1080p szélesség mellett érhető el ez az érték, de legalább van annak, aki igényli. A kijelző egyébként 1440×3200 pixeles felbontást kapott az új Dynamic AMOLED 2X kijelző pedig valami eszméletlenül jóra sikerült. A színek jobbak, mint a Note esetében voltak az első Dynamic kijelzővel. És úgy összességében jól sikerült panellel van dolgunk. Az egyetlen, amire itt lehet panasz, hogy az ujjlenyomat olvasó, ami a kijelző alatt helyezkedik el sajnos kicsit magasabbra került a kelleténél, Ezt még gyakorolnia kell a Samsungosoknak, mert a Huawei ebben a versenyben a Mate szériával sokkal jobban tudott játszani. Az Ultrán nagyjából olyan érzésem volt mintha a kijelző közeépig Kellett volna felnyúlni. Nem az igazi ez a megoldás. És ami még nem az igazi és nem is értettem az a melegedés. Utoljára a Qualcomm által is elismerten “rossz” Snapdragon 810 esetében volt ilyen rossz a helyzet nem tudom pontosan hogy miért történt ez. De a Note 10+-ot nem tudtam annyira durván használni, még akkor sem, ha jobban meghajtottam, mint az S20-at, hogy ennyire felmelegedjen. És ez csak a használat ahol már a Notenak is melege van, töltés közben az S20-at képesség megfogni. Szörnyen rosszul sikerült a hűtés megoldása. Mondjuk legalább vízálló a telefon, így ha nagyon forrófejűvé válna csak be kell tolni a csap alá. A telepített Android verziója 10-es és a Note 20-szal egyszerre bejelentett módon már az S20 sorozat is három évig fog verziófrissítést kapni. Ez egyrészről jó másrészről, aki ennyire csúcstelefonokkal rohangál főleg itthon. Annak nem fog sokat számítani, én is lecseréltem a telefonomat mielőtt kifutott volna a frissítésekből.  A One UI még mindig jól használható és én kifejezetten szeretem a felületet mindenki más ellenérveinek ellenére szerintem messze az egyik legjobb lett amit mostanság a gyártó letett az asztalra. De most akkor nézzük a kamerákat.

Kamerák

Itt most megint visszatérünk arra, hogy mindhárom telefonról szó lesz.

Kezdve az Ultrával mert az a legérdekesebb. Kapunk négy darab hátlapi kamerát, abból a fő szenzor egy spéci megoldás 108 megapixeles felbontással rendelkezik. De ez csalóka, mert igazából egy négyszeres bayer szűrő van rajta, ami megdobja a felbontást valójában közelebb áll a 28-hoz az a szám. És ha itt vagy még inkább 12 körül fotózunk vele, akkor ugyanolyan, vagy jobb képeket kapunk, mint az S10 vagy a Note 10 sorozatból. 108 megapixelen sem rossz, de ott látszik a trükközés főleg akkor, ha nagyon sok részlet van a képen. Jár hozzá Optikai képstabilizátor, valamint prediktív autófókusz is. A rekesz 1.8-as a gyújtótávolsága pedig 26mm. A következő a space zoom névre keresztelt periszkópos lencse, amit 48mpx felbontással 3.5-ös rekesszel valamint 103mm-es gyújtótávolsággal láttak el. Itt az OIS adott, de mondjuk, ha teljesen kihasználjuk a 100x-es zoomot, akkor pontosan semmit nem fog érni. Az utolsó rendes kamera az a 12mpx felbontású szélesvásznú darab, aminél 2.2-es rekeszt és 13mm-es gyújtótávolságot kapunk. Sajnos, ami nekem nagyon hiányzik az a változtatható nyitottságú rekesz. Ezt ugyanis a Samsung úgy látom nem hozta tovább a Note 10-ből pedig egy nagyon hasznos megoldás volt főleg éjszaka. A videórögzítés még érdekes ugyanis akár 8K-ban is tudunk videót rögzíteni. Végre lesz majd mit nézni a 8K Samsung TV-ken. De mellette kapunk HDR10+ felvételi módot is, valamint akár 60FPS sebességű 4k-t. vagy 960fps-es lassított felvételt 720p felbontás mellett. Kapunk sztereó hangrögzítést, és a zoom illetve a sima lencse esetén még optikailag stabilizált videót is tudunk felvenni. Valamint van egy 0.3mpx felbontású ToF kameránk, amivel a portré fotókat tudjuk szebben elkészíteni.  A kisebb telefonok nem voltak ennyire szerencsések. Az S20+ egy 12MPx felbontású fő kamerát kapott szintén nem variálható rekesszel, ami itt is 1.8-as. De legalább van OIS. A zoom kamera itt 48Mpx felbontású 2.0-ás rekesszel Space zoom nélkül viszont OIS-sel együtt. A széleskamera ugyanolyan, mint az Ultrában. És itt is kapunk TOF lencsét. Az elkészült képek teljesen rendben vannak bár itt is nagyon hiányzik a rekesz változtathatósága főleg éjszaka, hogy le lehetett menni 1.5-ös értékig a régebbi telefonokkal.  A 8k videófelvétel itt is lehetséges. Ahogy a HDR10+ 960FPS-es 720P lassított felvétel valamint az OIS is. A legkisebb S20 már nem kapott TOF kamerát, ezen kívül minden szempontból megegyezik a + változattal még az OSI megoldások terén is, ami hasznos. Az előlap is egy érdekes kérdés. Az Ultra itt kapott egy 40MPx felbontású 2.2-es rekeszű 26mm-es gyújtótávolságú kamerát, amihez tartozik PDAF is viszont OIS nem. A képek használhatóak, de nem hiszem, hogy bárki ekkora felbontású selfieket fog posztolni facebook-ra napi szinten. A másik két telefon viszont már csak 10mpx felbontással gazdálkodhat viszont két pixel alapján működő PDAF-el. A video felbontása minden telefon esetén 4k az előlapon.  Sebességben is egyeznek, ugyanis mindhárom tud akár 60FPS sebességgel is felvenni, viszont itt ez a maximum, nem lehet az előlapi kamerával lassított felvételt csinálni. Mondjuk túl sok olyan telefonról egyébként sem tudok amivel ez lehetséges lenne.  Mindent összevetve, ami kijön a telefonból jó kéne, hogy legyen igaz? Nos bár nekem nem volt vele gondom igazán szóval lehet, hogy a későbbi tesztelés itt sem segített, de valóban korábban az emberek nagyon sokat panaszkodtak fókuszálási hibákra és arra, hogy úgy egyáltalán elmosódottabbak lesznek a képek. És valami még mindig nem tökéletes. Szerintem mind a színhelyesség mind pedig a dinamika úgy általában hagy maga után kívánnivalót mondjuk a Note 10+-szal szemben. Viszont azt is tény, hogy egy telefonnak nem kell tökéletes képeket készíteni, mert az esetek többségében a jó vagy nagyon jó már elég. Hiszen ha facebook-ra vagy egyéb közösségi oldalra töltjük, fel az úgyis le fogja mind a felbontást mind pedig a részletességet butítani. Ha pedig nem akarunk rengeteg pénzt költeni a dologra, akkor a Google Photos is csak “csökkentett” felbontásban enged feltölteni. Ami persze alapvetően nem gond. Hiszen miért is lehetne az? De akkor nem érdemes elvárni a telefontól, hogy akárcsak egy középkategóriás valódi fényképezőgépet lehagyjon minőségben. Legyenek szépek a képek ne tökéletesek. Persze a fókuszhibákat ez nem magyarázza, de amiket én láttam rajta már a szőrszálhasogatás szőrszálhasogatása, azt valószínűleg sok ember nem fogja észrevenni. De hogy mit fognak az talán fontosabb.

 

Multimédia

A Samsung sosem ált be az igazi sztereó hangszórósok közé. Nem volt felül rendes hangkeltő csak túlvezérlet telefonhangszóró bizonyos telefonokban. Ez az S20-ból sem maradt ki, és minden esetleges hátránytól eltekintve teljesen jól szól az egész. Nem hangos, viszont legalább tiszta és még rossz minőségű felvételekkel is nehéz elérni azt, hogy igazán recsegjen vagy torzítson magas hangerőn. Elméletben a hangot tuningolta valamilyen értelemben az AKG, viszont ez nem hallható csak a hangszórón, vagy ha jack-es fülhallgatót használunk. Viszont mivel a Samsung nem adott egyik jack nélküli telefonjához sem átalakítót, ezért nem tudtam ezt kipróbálni. Pedig érdekelt volna, hogy rendes tartalommal meghajtva a 32bites DAC a maga 384kHz-es tartomány maximumával mit tud kihozni, de amit itthon tartok adapter arra közölte, hogy kösz, de nem köszi. És bár említettem, hogy az Ultra hatalmas és már-már kezelhetetlenül nagy. Nos, szerencsére itt megmutathatja, hogy mennyire volt ennek értelme. A kijelző HDR10+ képes, és ha ez nem lenne elég akkor még akár 1000nites fényerőre is képes. Bár hivatalosan külön zónázva nincsen. Viszont amikor HDR tartalmat nézünk ezen vagy akármilyen Netflix HDR támogatással rendelkező telefonon. Akkor lehet, annak a telefonnak akármilyen hibája azt erősen megbocsátom neki azonnal. A képanyag mintha le akarna folyni a kijelzőről. Nem tudok elég szépet mondani, hogy mennyire jól néz ki. Főleg az OLED miatt. Ha melléteszem egy olyan eszközömet, amin mondjuk nem elég, hogy nincsen HDR támogatás, de mondjuk mellé még IPS is. Mondjuk az iPad-emet, amin néha filmet szoktam nézni, vagy esetleg a TV-met, ami szintén IPS LED. Akkor rögtön ordítani fog a különbség. És bár hülyén hangzik, sőt később majd kiderül, hogy miért hangzik eszméletlen balgaságnak a dolog, de az S20 Ultrán, ha mást nem is filmet nézni a legjobban lehet szerintem messze az egész piacon. Amennyire elől van a Samsung OLED kijelzők terén telefonban, és a dinamikus profillal tökéletesen tudják hozni azt a megoldást, hogy bár nem pont életszerű, de ha mondjuk meg akarod nézni a híradót, akkor Szellő Pista nem rózsaszín Shrek pedig nem kék, akkor ez TV-kben miért nem sikerült? Lásd az 55Q950r tesztünket korábbról. De mindegy is. Az a lényeg hogy a telefon, ha visszafele kell adni a tartalmat akkor minden további nélkül teljesíti az elvárásokat és még sikeresen meg is ugorja azokat. Akkor most jöjjön az igazán fájdalmas pont.

Akkumulátor

Hogy lehetséges az, hogy ebben az életben nem sikerült még a Samsungnak egy olyan telefont letenni az asztalra, amiben az Akkumulátor nem szívás a Note 7 fiaskó óta? Emlékszem, hogy régen, amikor az S7-et teszteltem. Akkor még a Samsung teljesen tökéletes üzemidőt tudott. A Note 8 már két év alatt oda redukálódott, hogy ha túl sokat olvastam a vonaton bármit, akkor bizony lemerültem nap közepére. A Note 10+ olyan háttérfogyasztással rendelkezik, hogy nincsen egy órája hogy az asztalon állva piszkálás nélkül 18%-ról 0-ra merült egy órán belül. És ez akár hiszitek akár nem az S20 Ultra esetében rosszabb. Bár az Akkumulátor nagyobb 700 MaH-val szóval 4300 helyett 5000. De a telefon hamarabb lemerül. Ha nem használjuk rendszeres hogy akár 3-4% is eltűnik a semmibe csak attól egy laza fél óra alatt, hogy SIM van a telefonban. Ha pedig használjuk, akkor áldjuk az isteneket, amikor sikerül három óra aktív kijelző időt kihozni belőle. Nekem egyszer sikerült négyet, de akkor éppen a sima S20-ban volt a SIM kártyám. Szóval valószínű, hogy az egész annak köszönhető, hogy a Modem annyit fogyaszt, mint hat másik. Egyszó mint száz. Amikor a Note 10+ cikket írtam akkor még nem voltam benne biztos, hogy melyik tábort szeretném erősíteni. Akiknek mindegy az Exynos vagy SD chipset vagy azokat, akik az előbbi ellen vannak foggal, körömmel. Őszintén örülök emaitt az S20 család tesztnek. Ugyanis megmutatták, hogy igen az Exynos szörnyű. Kérném vissza az S5 időszakot, amikor mindenki Snapdragont kapott vagy az S6-S7 korszakot, amikor az Exynos jobb volt. Viszont most, hogy kiírtam magamból a dühöt, és hogy miért érzem úgy az S20 alapján úgy, hogy a Note 20-at még nem láttam, hogy másik gyártó készüléke után kell néznem. Itt az ideje, hogy nézzük meg az Ultra rádiós képességeit.

Adatkommunikáció

Fussuk le a kötelezőeket. Wi-Fi 6 van és köszöni jól használható. A szokásos kerti tesztet tökéletesen teljesítette. Akár a hátsó részig is el tudtam menni anélkül, hogy eldobta volna a kapcsolatot. A GPS segítségével nagyjából sehol nem fogunk eltévedni, mert támogatja az alábbi szabványokat A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO. A Bluetooth támogatás egészen 5.0-ig mehet A2DPvel és LE támogatással. FM-Rádiót kapott a Snapdragon verzió. De ez a szolgáltatótól is függ, hogy engedélyezett e. És akkor a fő attrakció. Kapunk Cat20-as LTE támogatást, ami akár 2GBPS sebességű letöltést is engedélyez, persze a laborban. Viszont nem ez a lényeges. A lényeges az a mmWawe 5G támogatás. Ami a Samsungnál ebben a telefonban mutatkozik meg először. Ezzel, pedig ha nagyon akarunk, akkor akár 5GBPS sebességgel is tudunk letölteni az internetről. Sajnos itthon még az 5G nagyon korlátozottan használható. Tudomásom szerint mmWawe-et még nagyon lakossági működésben nem is kapnak az emberek csak a gyakoribb és a 4Ghez közelebb álló, de stabilabb válaszokkal működő sub6-ot lehet használni. De mivel az én szolgáltatóm az egyetlen, akinek még teszthálózata sincsen kipróbálni nem fogom tudni. A normális vételi képessége a telefonnak 4G üzemben nagyon kényelmesen használható. Még a házon belüli (köszi COVID) rosszabb helyeket is jól kezelte ahol láttam már telefon, aminek meggyűlt a baja a hálózaton maradással.

Értékelés:

Nincsen nehéz dolgom. Ha új csúcskategóriás telefont akarsz venni, akkor ne Samsung S20-at. Egyiket se. Ha mindenképpen Samsung kell, akkor a még beszerezhető S10-ek közül válassza vagy esetleg a Note 10+-t. De az S20 sorozat olyan szinten szörnyű lett a Samsung részéről hogy nem emlékszem mikor használtam utoljára ennyire szörnyű telefont tőlük. Még az S5 is jobb volt pedig az igazi mélypont volt a gyártó számára. Csak remélni tudom, hogy a Note 20 vagy esetleg a következő S használhatóbb lesz, mert az emberek nagy része nem fog tudni hajlítható telefont venni csak azért, mert abban jobb chipset van vagy jobban megoldott Akkumulátor. Az S20 lehetett volna akármi az S10 sikerei után. De a koreaiak úgy döntöttek, hogy ronda bukásra ítélt telefont hoznak ki és reménykednek, hogy csak a logó eladja. Nos, míg az S10-et mindenkinek ajánlottam, aki telefont akart és nem Kellett neki a Note, de felső kategóriából válogatott volna. Addig az S20-tól óva fogok inteni mindenkit és várom a jövő februárt, mint a messiást.

Értékelés: 4/10

Köszönjük a Samsungnak a telefonokat.

brarid