Garett W11 Expert

Kitt kerestél?

Emlékeztek még a Kinight Rider című sorozatra? És abban hogy az óráján keresztül kommunikált a főszereplő az autóval és sok minden mást is el tudott intézni? Nos ha a tradicionális okosórától nem érezzük magunkat eléggé menőnek. Akkor itt van valami ami még David Hasseloff zenei tehetségénél is rosszabb, de legalább sok funkcióval bír

Doboz Tartalma

Mint a korábban már tesztelt Garett okosórát ezt is egy nagyon szép műbőr hatású műanyag dobozban kaptuk meg tesztelésre. Benne csak az órát egy keretre húzva, a töltőkábelt, ami nem tradicionális USB vagy akár vezetéknélküli töltős, hanem egy POGO csatlakozóval érkezik. Valamint a leírást kapjuk mellé, ami használhatatlan, és amúgy is apróbb betűkkel van írva tehát sokat nem kell vele foglalkozni.

Külső

Kezdem a legelején, szeretem a nagy karórákat. Tesztelésen kívül egy Samsung Gear S3 Frontiert használok, aminek az előlapja 46mm-es. De ez is eltörpül a tesztalany mellett. Ugyanis bár elméletben az előlap átmérője azonos, sőt a kijelző méret is közel megegyezik, 1.3 colos mindkettő. De akkora keret van körbe, hogy azt el nem lehet mondani. Vannak divatórák, amik a méretük miatt nem kényelmesen használhatóak, vagy azért mert mondjuk hosszított téglalap alakú előlapjuk gátolja a csuklót a rendes mozgásban, de kerek órából én még olyat nem láttam, amivel ne tudnám behajtani a kezemet. Valami szörnyű volt használni, arról nem is beszélve hogy a hozzá adott szilikon szíj valami olyan remek anyagból készült, ami alatt egész nap viszketett a kezem pedig elméletben a szilikonnak ilyet nem kéne produkálnia. Viszont legalább cserélhető a szíja bármilyen 22mm-es átmérőjű standard óraszíj belemegy.  És ha ez nem lenne elég, akkor még nehéz is. Amiket általában hordok órák beférnek 100 gramm alá (nem vagyok nagyon órás csak okosórát használok) ez meg egészen konkrétan 150 grammot nyom. ami nem sokkal könnyebb mint néhány telefon. Ha csak úgy lógatni akarjuk a kezünket, akkor hamar el fogunk fáradni. Az előlap mint említettem kerek. És egyébként három színben létezik. Az egyik arany a másik pedig a nálunk is járt ezüst a harmadik pedig bár ezt csak a Garett oldalán láttam eddig de van feketében is. A keretben találunk három feliratot. Az egyik a kamera helyét mutatja meg a második azt árulja el, hogy mit csinál az óra egyetlen gombja a harmadik pedig a SIM kártya helyét jelzi. Utóbbi egyébként egy slot, amibe csak és kizárólag SIM tű segítségével juttathatunk kártyát mert olyan mélyen ül, hogy ember legyen a talpán aki körömmel azt be tudja nyomni a rugós tartóba. Mondanom sem kell szörnyű ez is. A hátlapon találunk egyébként egy pulzus mérőt és a már előbb említett POGO csatlakozót. A kidolgozottság rendben van kivéve a kameránál ott azért érezni az érintkezési pontokat a házban így bár azt mondja rá a Garett, hogy a készülék vízálló, én még kezet mosni sem mertem benne. De elég ennyit mondanom, nézzük meg belülről.

Belső

SIM Slot, Kamera. Ez nem egy szokásos okosóra lesz. Jövünk rá az első bekapcsoláskor. Ugyanis itt nem szórakozott a gyártó Android Wear-re, vagy esetleg MTK Smartwatch platformmal. Nem fogták és rátoltak egy 4.4-es Androidot. Nem, nem viccelek. Ez az eszköz 2020-ban újonnan megvásárolható standard Android 4.4-el a fedélzetén. Higgyetek el én szeretném a legjobban, hogy ez egy vicc legyen. Viszont, ha már így van akkor nézzük meg milyen hardver van benne. Tiszteletben tartva hogy 2013-ban jelent meg az Android 4.4-es változat. Kapunk egy 1.2GhZ sebességű processzort, ami egy MTK6572A chipset része. Ez a chipset kettő telefonban létezett amennyire én meg tudom találni. Az egyik a Huawei Ascend (emlékeztek még amikor Ascend volt minden Huawei telefon nevében?) Y330, ami ha jól tudom, akkor a nálunk is kapható Y300 frissített változata, bár nem tudom hol van itt a frissítés mikor az Y300 anno Snapdragon S4 Play-el a fedélzetén látta meg a napvilágot. A másik telefon pedig a Cubot C9+ nevű készülék mindkettő 2014-ben jelent meg. Ennek megfelelően a processzor 32-bites, és ráadásul az eszméletlenül régi, gyakorlatilag még a Windows Mobile időkből velünk lévő Arm V7 magokat használja. Ezek 1.2gHz maximális sebességre képesek. Memóriából 512MB-ot kapunk, ami amennyire látom a chipset maximuma, ugyanis egy csatornás a vezérlője ráadásul csak LPDDR, és LPDDR2 használatára képes.  Ezen felül kapunk hozzá egy Mali-400-at. Nem mali 400 MPx-et. Egy egymagos grafikus gyorsítót kapunk mellé, ami ráadásul 0.25 mb saját memóriával rendelkezik. 4G támogatás nincsen be kell érni a HSDPA-val, mert a gyorsabb 42MBPS sebességet is bírni tudó HSPA+ is kimaradt.

De ha ez nem elég akkor legyen az erre a végszó hogy 28nm-es csíkszélességgel készült chipről beszélünk. Szóval nem új a chipset, de mivel általánosságban az ezzel megjelent telefonok általában 4-es androidot futtattak, ezért azt tudom mondani hogy nem lehetett nagyon rossz döntést hozni ezzel a párosítással. Csak azt felejtődött el, hogy egy háromszor négyszer ekkora akkumulátorral is alig egy napot bíró telefonokból származó chipsetet beletenni egy okosórába minden csak nem jó döntés. Ugyanis míg azért használható az óra sebessége, és ezen a nagyon egyszerű felület csak segít, úgy szívja az akkumulátort mintha kötelező lenne. 8 órát nem bír ki az eszköz egy töltéssel csak ha a Wifi ki van kapcsolva, és nincsen benne SIM. De egy napnál többet még így sem. Egy napot még akkor is csak nagyon nehezen bír ki, ha teljesen repülőgép üzemmódba pakoljuk. És nem ez benne a szörnyű, hanem az hogy egyrészt a 4.4 sosem volt arra kitalálva, hogy kerek kijelzőn fusson, másrészt hogy a Garret még a saját indítóképernyőjét, és felületét sem igazán tette erre késszé. Vannak menük amik kilógnak vagy alig látszanak. A kijelző egy részét az utólagosan a Play Store-ból leszedhető alkalmazások nem használják az esetek 99%-ban, viszont az extrém magas DPI skálázású kijelző miatt, így mondjuk a Spoitfy app teljesen kezelhetetlen. Csak az nem értem miért engedte így a Goolge hogy Play Store kerülhessen az eszközre. Viszont az biztos, hogy a 400×400 pixel felbontású kijelzőnek tűéles a képe, és jó annyira a fény ereje, hogy akár közvetlen napfényben is látható. De elég ennyi a szenvedésből nézzük meg okosóraként. Feltelepítettem a FunFit nevű appot, amivel össze lehet kötni a telefont az órával. Még jó, hogy tudok már lassan szimultán kínai angolul olvasni, mert így nagyjából ki tudtam silabizálni, hogy hol van az a gomb (és nem a menüben hanem a gyorsbeállítások között) amivel lehetséges a kapcsolat, majd vártam, hogy megtörténjen a csoda. De nem történt és próbáltam a saját Note 10+-ommal összepárosítani, az akkor nálam lévő Galaxy S20 Ultrával, de még egy iPhone-t is elővettem a siker érdekében, semmi nem volt jó, végül egy visszaállítás után tudtam nagy nehezen az iPhone-hoz hozzákötni, Androidokhoz sosem sikerült. És azt iPhone-on sem sikerült működésre bírnom hogy értesítéseket közöljön velem az óra. Egy szó mint száz ez a készülék használhatatlan, és felesleges rá akár még egy szót is elfecsérelnem.

Értékelés: Na az nincsen mert nulla pontot nem tisztem adni

A készüléket köszönjük a Garett-nek

brarid