AOC Agon AG493UCX – Nem csak játékosok fogják kedvelni

AOC AGON AG493UCX

 

Bár a 32:9-es monitorok elsődleges piaca, valamint az AOC saját marketing anyagai is erre utalnak, de tesztünk alanya sokkal több, mint amire eredetileg szánnák a tervezői.

Doboz tartalma

A készüléket egy akkora dobozban kaptuk meg, hogy kellett alá egy raklap is. Ennek megfelelően a futárcég azt is hitte, hogy amikor megérkezik, majd rendelkezésre fog állni egy targonca. Természetesen ilyenem nincsen a laborban.

Na, mire a családi ház emeletére felszenvedtük ketten, az egyébként nem nehéz, de annál sokkal kényelmetlenebb méretű dobozt, egyikünk sem volt boldog. Alakja miatt, és azért, mert az ügynökség jellemzően alaposan becsomagolja a tesztkészülékeket fóliába. Utána már a kicsomagolás is egy procedúra. És bár általában, ha nem pont úgy bontunk ki valamit ahogy a dobozon van, akkor maximum azt kockáztatjuk, hogy sosem fogjuk tudni visszacsomagolni. Ez egy vásárolt készüléknél viszonylag mindegy. A teszt készülékek esetében probléma. De itt komolyan úgy gondolom, hogy kárt tudunk tenni, ha nem pontosan úgy járunk el, ahogy azt leírták a csomagoláson.

A készüléken kívül találunk még egy rakás leírást, egy DisplayPort és egy HDMI kábelt, egy tápkábelt, valamint egy távirányítót. Utóbbi elég egyszerű, de mivel nem tartalmaz semmi TV funkciót a monitor, csak és kizárólag az OSD kezelésére használható, ezért nem is baj az egyszerűség.

AOC AGON AG493UCX

A távirányítón egy kikapcsoló gombot, egy gyors bemenetlistát, egy menü gombot, az öt irányú D Pad-ot, egy game mód, és visszagombot kapunk, illetve egy külön fényerő, és hangerő szabályzó gombpárost. Ezek utóbbiak annyira hasznosak, hogy nehezen dolgozom fel, miért nem lehet minden nagyobb monitorhoz ilyet mellékelni.

Összeszerelni is a dobozban kell, és amikor készen van a védelemre szolgáló hungarocell borításból kiemelve találkozunk először a monitorral teljes valójában. És ekkor jövünk rá, hogy ez még így is hatalmas.

Külső

Kezdeném a legdurvábbal, ez pedig a talp. Olyan méretű talpat mellékelt a gyártó, hogy az embernek komolyan végig kell gondolnia, hogy el fog-e férni az arra tervezett asztalon a készülék. Ha rajta van, akkor a komplett monitor 30 cm mély.

A tesztlabor asztala egy 60 cm mély alkalmatosság, és a többi mérettel együtt konkrétan a fél asztalt elviszi a monitor. Nem túlzás azt állítani, hogy nehéz lesz olyan teret találni, ahol nem dominál.

AOC AGON AG493UCX

Magassága, kiemelve teljesen 56 cm, ami azért beteg. egy általában alapból 70 cm magas asztallal számolva tényleg magasan tud lenni a monitor teteje. Persze ennek is lesznek kedvelői, de mi általában a teszt alatt majdnem a legalacsonyabb állásban használtuk. Mivel a talp minden irányba nagyon túlnyúlik, ilyen helyzetben sem lesz szerencsére túl alacsonyan a készülék. De, ami a legdurvább, az a szélessége.

A teljes fesztávolsága a monitornak, nem csalás, nem ámítás, 119 cm. Három monitort használok normális esetben, három darab 27 colost, ezek megfelelően befordítva foglalnak 160 cm-t. Jó persze érthető, a harmadik monitor az oka hiszen a 49 colos Super Ultra Wide monitor az pontosan arra született, hogy kettő darab 27 colos tárását kiváltsa. De egyben látni akkor is kifejezetten meglepő tud lenni.

Súlya is van egy kellemes 14 kilogramm. Amivel hiába kapunk a monitor hátán egy 100×100-as VESA kar felfogatási helyet, nehéz lesz olyan kart vagy állványt találni, amire ez ráfér. Szerencse, hogy a 90 fokos portré módon kívül minden állítási lehetőség tökéletesen megvan és működik teszt alanyunknál.

Nagyon finoman jár a talp, és nem kell túl nagy erőfeszítés azért, hogy megmozdítsuk. Viszont legalább egyhelyben is hibátlanul megmarad a monitor, nem lötyög, nem ad olyan érzetet mintha le akarna esni.

Kinézetét tekintve nagyon kellemes a készülék. Az alapszíne fekete, kivéve a talpat, ami egy sötétebb szürke, és mellette kapott egy kellemes szálhúzott mintát is. Persze jórészt műanyagból van a borítás, de egy ekkora batár esetében ez megbocsátható, mert ennyi alumíniumot úgy, hogy könnyű legyen még kitalálni is nehéz, nem hogy előállítani.

AOC AGON AG493UCX

Szerencsére sehol nem találunk felesleges világítást, vagy olyan elemet, amit csak azért tettek oda, mert attól „gamer” lesz a készülék. A hátlapon van egy AGON logó a megszokott AOC felirat mellett, elől viszont már csak AGON feliratot kapunk, AOC-t nem is.

A kijelző egyébként matt felülettel rendelkezik, és 1800-as ívű görbületet is kapott. Ez azért hasznos, mert így is, ha nem elég messze ülünk, akkor kifejezetten tekergetünk kell a nyakunkat, de egy „egyenes” 49 colos képernyőt nézni igencsak kellemetlen lenne.

Az egyetlen, amivel gond lehet, hogy a hátlapon található portok a vékonyság oltárán lefele ívelőek lettek, emiatt kiváltképpen egy DisplayPort kábelt bedugni úgy, hogy nem tudunk a monitor mögé menni nem a legjobb elfoglaltság. De annyira nem rossz, hogy ezzel rabokat kínozzanak valahol, csak kellemetlen.

Viszont, ha már a portok elhelyezése megvolt nézzük meg a számukat. Rengeteg van ugyanis. Kapunk egy normál C5-ös táp bemenetet, ugyanis belső tápos az eszköz, ami nagyon üdvözölendő. Ezen kívül kapunk két HDMI 2.0 portot (az újabb verzió, ami QCX névre hallgat, ha jól tudom már rendelkezik 2.1 portokkal is. Kettő DisplayPort 1.4 csatlakozót, egy USB Type C-t, ami akár 65 wattal tölteni is tudja a rákötött eszközt. Ez mondjuk egy nagyobb notebookhoz kevés, de egy közepes ultrabook még nem okozhat gondot. Kapunk még egy USB 3.0 B Upstream portot, valamint két 3.0 A csatlakozót, és egy plusz USB kaput, amiről nem tudni, hogy 3.0, vagy 2.0 szabványú-e, viszont áram alatt van akkor is, amikor a monitor pihenő üzemmódban található. Még van egy 3.5mm-es jack csatlakozó, amit hang kimenetként lehet használni, valamint egy Kensington zárat is tudunk itt kötni.

AOC AGON AG493UCX

Belső

A Samsung által készített kijelző panel felbontása 5120×1440 pixel, és ezt akár 120 Hz sebességgel is meg tudja jeleníteni a monitor. Ehhez persze olyan kábelt kell használni. HDMI esetén a 2.0 szabvány nem lesz elég, ugyanis ott a 4K 60 Hz volt a cél.

Displayporton keresztül viszont tökéletesen megoldott a megjelenítés, és jól használható akár az AdaptiveSync, ami itt Freesync Premium Pro. Elméletben ennek GSync kompatibilisnek kéne lennie, de jelenleg nincsen a laborban GSync képes NVIDIA kártya, szóval tesztelni nem tudtam. A Radeon kártyák gond nélkül felismerték a Freesyncet, és használni is tudták. 48-120 Hz között állítható a tartomány.

Persze felsőkategóriás monitor nem létezhet manapság HDR támogatás nélkül, így a AG493 is kapott, igaz csak DisplayHDR 400-at, és a maximális fényereje ennek megfelelően 550nit, ami soknak hangzik, de HDR tartalom esetében éppen csak egy picit több, mint elég ahhoz hogy kivehető legyen a különbség.

Mivel a kékek gyártották a panelt, ezért nagyjából biztosra vehető volt eddig is, hogy VA technológiával találkozunk, de most meg is erősítem. Érdekes, hogy bár HDR támogatás van, de mégis csak 8 bites a monitor. És még inkább meglepő, hogy nincsen benne FCR sem.

Viszont mivel VA panel nagyon jó a frissítési ideje. 1 ms-re hozza ki a gyártó, persze itt már az overdrive be kell, hogy legyen kapcsolva.

 

A színhelyességgel sem lesz probléma. Bár a pirosok nagyon ellenségesek a monitor számára a többi színnél viszonylag jól szerepel, és a Delta E érték 2, vagy alatta található. A fényerő is viszonylag konzisztens. Bár az 550nit-et nem biztos, hogy el fogja tudni érni a mi adott készülékünk.

Játszani nagyon kellemes rajta bármi, amit csinálunk, ha valahogyan támogatja a 32:9-es képarányt, akkor eszméletlen jól fog kinézni. És itt van az a bizonyos elásva. Ha támogatja.

Mert míg dolgozni egy álom a monitor főleg azoknak, akik naphosszat Excel táblákat, vagy durva adatbázisokat bújnak. De filmeket nézni egy sima 21:9-es monitor sokkal jobb, ugyanis ott nem kapunk sehova fekete keretet.

Játékoknál meg, ha nincsen hozzá támogatás, akkor annyira széthúzott is tud lenni a kép, hogy már nagyon távol áll az élvezhetőtől az, amit kapunk. És bizonyos esport címekben a mai napig nem illik ilyen monitorokat használni, nem véletlenül. Ha valaki jól viseli a széthúzottabb képet, akkor akkora látóteret tud magának szerezni ezzel mintha a tarkóján is lenne szeme a karakternek, ami leginkább aggályos, ha nem ténylegesen csalás.

Ezért mondható, hogy hiába van a készülék az AGON gaming almárka égisze alatt, produktivitásra sokkal jobban használható, mint játszani.

AOC AGON AG493UCX

Értékelés

Nehéz a dolgom ezúttal. Egy erősteljesen rétegtermékről van szó, ami hoz egy sor olyan problémát, amit megoldania kellene. 3 monitort, hogy használ, aki akar. Vagy akár kettőt. A játékoknál felmerülő problémák, és a viszonylag gyenge HDR-es képességek emellett az ár mellett. Ami egyébként nagyjából 350-400 ezer forint közé tehető.

Mindezekkel együtt is egy nagyon kellemes eszköz az AGON AG493UCX, és bár a tesztelése is körülményes volt a számomra, de egyszer majd megnéznék ebből egy-két generációval újabb darabot is.

Dolgozni kiváló, ha megvagyunk másfél monitorral, játszani pedig akkor, ha stratégiákkal, vagy esetleg olyan címekkel játszunk, amit viszonylag látványosabbak, és nem okoz gondot a hatalmas képarány (A Shadow of the Tomb Raider elképesztően gyönyörű ezen a monitoron). De mindenképpen javasalom, hogy élőben is tekintsen meg az ember egy ilyen eszközt mielőtt vásárlásra adja a fejét.

Értékelés: 7/10

A készüléket köszönjük az AOC-nak.